Condiții deplorabile de cazare și masă pentru elevii care au participat la Olimpiada Națională de Limba Franceză, organizată la Craiova. Băi și toalete cu probleme, apă caldă cu porția și asta după mai multe telefoane la inspectorat, camere murdare și mobilier rupt. Situația a fost similară și la Timișoara. Lia Olguța Vasilescu, primarul Craiovei, a postat pe facebook, o reacție în legătură cu acest subiect.
Totul a ieșit la iveală după ce elevii care au participat la Olimpiada Națională de franceză au postat fotografii cu condițiile în care au fost cazați.
“Toate clasele au avut probleme, întrucât am fost cazați toți în același loc”, afirmă o elevă din județul Brăila despre condițiile din același internat.
“Apa la toaletă nu se trăgea, din cele aproximativ 10-12 chiuvete doar trei erau funcționale. (…) Noi am fost la etajul 3, la care a funcționat apa caldă doar câteva ore pe noapte. Și această funcționare a fost datorată numeroaselor telefoane pe care unii profesori însoțitori au fost nevoiți să le dea administrației și inspectoratului“, a povestit una dintre eleve.
Pe alocuri, pereții erau scorojiți, mobilierul ros, mâzgălit sau rupt, rugina și-a făcut cuib la dușurile comune, iar în băi apa curgea șiroaie, pentru că mai multe chiuvete au furtunele sparte.
Abia astăzi, după ce elevii s-au plâns de condițiile jalnice, conducerea liceului a intrat să verifice problemele.
Elevii s-au plâns și de căldura dată cu porția, dar și de lipsa apei calde. Nici mâncarea n-ar fi fost suficientă. Un ou fiert, două cuburi de unt, unul de brânză topită și două lingurițe de gem ar fi fost singurele alimente de la micul dejun, fotografiat de una dintre eleve. Cât despre așa zisele dormitoare, aici defecțiunile sunt la ordinea zilei.
„Administratorul de patrimoniu ar fi trebuit să verifice tot ce este. La mine personal a ajuns că s-au făcut acele verificări”, spune Dumitru Imiftov, directorul Colegiulului Național Economic “Gheorghe Chițu“.
De repartizarea în unitățile de cazare s-au ocupat reprezentanții inspectoratului școlar, care au și o explicație pentru alegerea căminului.
„Rațiunea pentru care au fost alese aceste locații a fost strict legată de distanța dintre locul de cazare și locația în care se desfășurau probele, în speță, Colegiul Național Elena Cuza”, spune Daniel Ion, inspector general.
Ministerul Educației are în plan să mărească alocația de hrană și de cazare a unui elev, de la 50 de lei la 200 de lei pe zi. Olimpiada a avut loc în perioada 18-22 aprilie la Craiova și aici au fost cazați 120 de copii.
„Având în vedere interesul public pentru condițiile de cazare a elevilor olimpici de la Colegiul Economic “Gheorghe Chițu”, atașez fotografii de aici, unde au fost cazați 119 elevi și însoțitorii lor pentru Olimpiada de Franceză. Cazarea s-a făcut la toate etajele căminului colegiului. Parterul și primul etaj au camerele cu toaletă și dușuri proprii, iar ultimele două paliere au camerele cu câte patru paturi și grupul sanitar este comun.
De altfel, școlile primesc o sumă de bani de la bugetul municipiului, tocmai pentru ca administratorii să poată interveni rapid, la orice defecțiune. De ce nu s-a întâmplat asta, angajatorul ar trebui să răspundă. Și mă asigur că o va face.
Ele urmau să intre la reparat în luna mai, tocmai fiindcă necesitau intervenții și la exterior, nu doar la interior și se aștepta timp favorabil. De ce s-a luat decizia ca să se cazeze aici olimpicii e o întrebare la care nu primăria trebuie să răspundă! De ce s-au cazat aici, în mai multe etape, muncitori și nu doar elevi e iarăși o întrebare la care altcineva ar trebui să răspundă…”, a conchis primarul Craiovei.